Läs om det mesta inom kommunikation

Kontakt

Besserwissers är Exaktas sätt att försöka sprida kunskap och inspiration inom våra verksamhetsområden. Nyfiken på mer? Besök oss på exakta.se. Vi hörs!

Dina intressen:
Tryckt material

Trend 2019: Pappersvalet åter viktigt!

Trend 2019: Pappersvalet åter viktigt!

 

2019 spås av många experter, bland annat tidningen Forbes skribent John Hall, att ”Nyhetsbrevets återkomst på vanligt papper” snart är här. Anledningen är den hårda konkurrens som råder på nätet och i mailboxen. Men nya studier visar också att vi människor faktiskt har lättare att minnas saker när vi får känna på olika typer av material och strukturer. Med den ökande e-handeln finns det också möjlighet att verkligen ”skicka med” något och då krävs det att det är lite mer än bara ett budskap på ett vanligt papper. Varför inte ta möjligheten att skapa något som förmedlar en känsla av exempelvis exklusivitet, miljö, rustik, nytänkande eller varför inte lite kärlek och romantik?

Papper pratar inte bara med sitt innehåll av text och bilder. Som ett färskt levande naturligt material kommunicerar pappret med så många fler sinnen än synen. Det är en totalupplevelse av alla fem sinnen, så när som på smaken då det tyvärr inte är så gott att äta papper.

En tidning som prasslar, ett kärleksbrev med en svag doft av blommig parfym. Och om du blundar kan du förnimma dig känslan i fingrarna när du bläddrar i det obestrukna pappret sida för sida i en väldigt intressant bok. Pappret är poröst och suger gärna åt sig en kaffefläck om det blir en chans till det. Pang! Så när du slår igen boken och ställer in den i bokhyllan blir det som en del av inredningen. Det är också en effekt – för det är ju skillnad på en pocket och en riktigt inbunden bok, eller hur?

På 90-talet stod lådor av provpapper på varje skrivbord och noga val av gramvikt, struktur, färg och kvalitet gjordes som en viktig del av projektet i att ta fram en trycksak. Med den digitala revolutionen och miljöfokus kom det gråa cyklus-pappret som vi än i dag har i våra kopiatorer - fast nu är det miljövänligt vitt. Utvecklingen banade väg för att alla papper fick lika bra standard och mer blev en prisfråga.

Men 2019 når vi en vändning som handlar om att det finns en framtid för pappret att utvecklas och bli något som tillför något nytt. Nämligen en verklig känsla som man kan känna och ta på! Touch - för en ny generation som kanske aldrig fått ett julkort i brevlådan eller ens vet vad ett frimärke är?

papperssvan

Vi använder papper till så mycket mer än vi tror. Från kaffefilter, tapeter till så självklara saker som på en rulle hängandes på väggen i badrummet. Genom att vika, stansa och falsa kan pappret inta helt nya former som i sociala sammanhang kan skapa både glädje och aktivitet. Vem har inte vikt ihop ett flygplan och kastat iväg i tävlan om vem som når längst?

Med höjda krav på hållbarhet är det viktigt att välja rätt papper. Ett papper som förmedlar en så stark känsla att vi vill spara det. Att vi helt enkelt blir attraherade av budskapet på ett mer emotionellt sätt än det budskap som ”swishat” förbi bland alla inlägg på sociala medier. Med det menar vi inte att den digitala världen kommer att gå tillbaka eller försvinna. Bara att det nu sker en balansering där det viktiga pappersvalet får en nytändning i kommunikationen som en varumärkesbyggande och särskiljande faktor.

Tips och trix på hur du kan tänka när du ska göra ditt pappersval:

  • Genuin och naturlig känsla med hög läsbarhet - använd ett obestruket papper. Exempelvis för visitkort, foldrar, broschyrer och böcker.
  • Sobert intryck med vackra bilder - använd ett bestruket matt/silk/gloss papper. I princip allt men kanske inte anteckningsblock.
  • Stabilitet och styrka - använd kartong. Passar till mappar, kort, broschyrer och bokomslag mm.
  • Annorlunda och uppseendeväckande - Kan vara allt från färgat, folierat, strukturbehandlat, transparent – eller en kombination av allt! Bra till inbjudningar, exklusiva omslag mm.
  • Funktionella med specialegenskaper - Självhäftande, plastbaserade, självkopierande mm. Etiketter, namntags och blanketter mm.

Vi hjälper dig välja rätt papper!

Vad är du intresserad av?

För att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.

Jag förstår