Läs om det mesta inom kommunikation

Kontakt

Besserwissers är Exaktas sätt att försöka sprida kunskap och inspiration inom våra verksamhetsområden. Nyfiken på mer? Besök oss på exakta.se. Vi hörs!

Dina intressen:
Förpackningar

Är ätbara förpackningar framtiden?

Är ätbara förpackningar framtiden?

Tallrikar av löv, odlade engångsmuggar och sugrör av sjögräs. Trenden med ätbara förpackningslösningar växer mer och mer bland företag, forskare och entreprenörer. Låter kanske lite märkligt vid första anblick, men egentligen är det inte konstigare än glasstrutar och tortillabröd, om du tänker efter.

Under senare tid har vi sett många stora företag som tar ställning mot miljöfördärvande material – inte minst mot plast. Senast sa exempelvis möbeljätten Ikea hej då till sina sugrör samtidigt som de berättade att de senast 2020 kommer att ta bort alla engångsartiklar i plast ur sortimentet. Istället kommer de att satsa på mer hållbara alternativ, som sugrör i papper. Sugrören kommer dessutom säljas i varuhusen från och med april 2019.

Ikeas sugrör är kanske inte direkt ätbara, men det är ett steg i rätt riktning. En riktning som många tror att vi kommer att hamna i inom en snar framtid. Bland innovatörerna finns dessutom många svenska företag. På agfo.se, Sveriges medieplattform med fokus på framtidens mat, kan du bland annat läsa om hur livsmedelsindustrin börjar inse att de måste tillverka förpackningar av förnyelsebara råvaror istället för fossila. Det har bland annat resulterat i innovationer som tallrikar i löv, odlade engångsmuggar och sugrör av sjögräs.

En annan aktör som ligger i framkant med ätbara förpackningar är det indonesiska företaget Evoware. De utvecklar förpackningar av sjögräs som behandlas så det inte smakar något, men går att smaksätta. Känner du inte för att äta upp förpackningen kan du istället kompostera den. Förutom att produkterna har en positiv miljöpåverkan stödjer de även inhemska sjögräsbönder som många gånger har svårt att försörja sig.

Ätbara förpackningar

Ätbara förpackningar står såklart inför en hel del utmaningar, men möjligheterna är minst lika många. Vad tror du? Är ätbara förpackningar framtiden? De är miljövänliga, bidrar till minskad plastkonsumtion och är hundra procent nedbrytbara. Så varför inte, egentligen?   

Länkar:

agfo.se

evoware.id

 

Vad är du intresserad av?

För att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.

Jag förstår